Kuchnia

bezglutenu

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Składniki:
Ciasto:
200g czekolady (dałam gorzką)
8 jajek
160g masła lub margaryny
160g cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Krem Toffifee:
200g czekoladek Toffifee
50g masła
50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
900g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
kakao
Toffifee do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
Przygotować ciasto. 100g czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation