Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Słodkie cuda: Tort pomarańczowo czekoladowy

Składniki na 15-17 porcji
1.Biszkopt (przepis podstawowy)
piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
6 jaj
szczypta soli
1 szklanka (250 g ) cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka octu 12 %
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
odrobina bułki tartej do oprószenia tortownicy
tortownica o średnicy 30 cm
Sposób wykonania biszkoptu
Oddziel białka od żółtek. W osobnej misce ubij mikserem białka ze szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier waniliowy. Ubij na sztywną pianę (krem). Miksując, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Przesianą mąkę dodaj do ubitej piany z białek, cukru i żółtek. Na koniec dodaj ocet. Wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnij z pieca i odstaw do wystudzenia.

2.Nasączenie

sok z 2-3 pomarańczy
3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z likierem

3.Galaretka
1 opakowanie galaretki pomarańczowej.


Ugotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dno naczynia w którym będziesz chłodzić galaretkę, wyłóż folią spożywczą. Wlej rozpuszczoną galaretkę i wstaw do lodówki. Kiedy stężeje wyciągnij razem z folią z naczynia, odwróć do góry dnem (aby folia była na górze). Odklej folię i pokrój galaretkę w kostkę. Podziel na dwie części i odłóż kilka kawałków do ułożenia na wierzchu tortu.

4.Krem

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
500 ml mleka
500 ml serka mascarpone
5 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
150 g czekolady gorzkiej 70 % lub mlecznej
1 łyżeczka cynamonu
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 5 łyżkami cukru. Wystudź. Zmiksuj budyń z serem mascarpone, dodaj cynamon. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody. Wlej lekko ostudzoną do kremu i dokładnie wymieszaj łyżką (do połączenia składników) Czekoladę pokrój nożem na drobne kawałki i dodaj do kremu. Wstaw całość do lodówki na ok 1 godzinę.

5.Na boki i wierzch
250 ml śmietany 30 % lub 36 % (mocno schłodzona)
1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Śmietanę ubij z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywno.

6.Wykonanie tortu
Biszkopt przekrój w poprzek na trzy placki. Pierwszy nasącz 1/3 ponczu, ułóż kawałki 1/2 części galaretki i posmaruj 1/2 częścią kremu. Połóż drugi placek. Wykonaj to samo co z pierwszym. Na wierzch ułóż trzeci placek, nasącz resztą ponczu, posmaruj wierzch i boki bitą śmietaną. Na koniec oprósz wiórkami czekolady. i udekoruj kawałkami galaretki. Gotowy tort wstaw do lodówki na ok 2 do 3 godzin ( a najlepiej na całą noc)
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation