Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu? Nic prostszego. Zobacz, jak go zrobić | Jak ugotować? Haps.pl
Chleb bez drożdży – przepis „kryzysowy”
Składniki:

400 g mąki pszennej,
400 g kwaśnego mleka, maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
2 płaskie łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju,
łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu
Do miski wsyp mąkę, dodaj także sodę oczyszczoną sól. Wymieszaj. Potem dodaj masło, wlej olej i kwaśne mleko (lub jeden z wymienionych zamienników). Zamieszaj. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto, które można będzie wyrabiać – wyrabiaj je hakiem lub ręką przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i ewentualnie wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Piecz przez około godzinę, potem przestudź i pokrój w kromki.

Wskazówka: Możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, by urozmaicić smak chleba.

Zobacz wideo
Zobacz także przepis na chleb w godzinę. Jest bardzo prosty!

Chleb żytni bez drożdży – na zakwasie
Jak zrobić zakwas?
Przygotuj składniki na zakwas w proporcji 1:1. Będziesz potrzebować mąki żytniej razowej oraz wody przegotowanej. Czas przygotowywania zakwasu to 6 dni. Pierwszego dnia do dużego, wyparzonego słoika wsyp 5 łyżek mąki i dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas powinien zacząć pracować. Drugiego dnia wyrzuć połowę zakwasu i dodaj kolejne 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj. Każdego dnia powtarzaj te czynności. Uwaga! Jeśli zakwas spleśnieje, wyrzuć go – nie nadaje się do zużycia!

Chleb żytni bez drożdży na zakwasie – składniki i sposób przygotowania
300 g mąki żytniej,
szklanka wody,
4 łyżki zaczynu,
szczypta cukru,
łyżka soli,
tłuszcz do wysmarowania keksówki
Jak upiec chleb bez drożdży (żytni)?
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Dodaj wodę i zaczyn, wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Następnie wysmaruj keksówkę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny (zwilż co jakiś czas wierzch, aby się zsechł). Wstaw do piekarnika (na ruszt) rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10-15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez 45 minut. Wystudź i pokrój w kromki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation