Kuchnia

TORTY

Tort orzechowy z masą czekoladową i konfiturą z owoców leśnych

Składniki

Biszkopt orzechowy:

- 150g zmielonych orzechów laskowych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

- 100g orzechów laskowych
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 200g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 100g gorzkiej czekolady

Polewa:

- 100g gorzkiej czekolady
- 60g czekolady mlecznej
- 20g masła
- 200 ml mleka

Dodatkowo:

- 200g konfitury z owoców leśnych

Poncz:

- 1/4 szklanki wódki z orzechów laskowych
- 1/2 szklanki wody

Przepis

Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty. Uwaga:boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Przed przełożeniem tortu, biszkopt naponczować.

Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao, żółtka i mąkę wymieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady – zagotować – wlać kakao z mąką – ugotować budyń – ostudzić. Do miękkiego masła dodawać stopniowo zimny budyń. Wstawić na 1h. do lodówki.

Beza: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier z miodem. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać grubo pokrojone orzechy laskowe i mąkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.

Polewa: Do gorącego mleka dodać kawałki czekolady i masło. Mieszać aż polewa będzie gładka, a czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.

Składanie tortu:

- biszkopt orzechowy – 1/2 słoiczka konfitury – masa czekoladowa – beza orzechowa – masa czekoladowa – 1/2 słoiczka konfitury – biszkopt orzechowy – polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation