Kuchnia

TORTY

Tort makowy

Składnik na ciasto:

300 g suchego mielonego maku
300 g cukru
8 jaj (białka i żółtka osobno)
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub waniliowy

Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kaszę, mak i bułkę tartą, wszystko połączyć. Dodać aromat. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Ciasto wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe wystudzić i ostrożnie wyjąć z tortownicy.


Składniki na masę:

1 litr świeżego mleka
400 g śmietany 18% (duży pojemnik)
5 jaj
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru

Dodatkowo do nasączenia blatów - po ok. 70 ml przegotowanej wody i amaretto.

Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną. Mleko zagotować i dodać śmietanę z jajkami, na bardzo małym ogniu ogrzewać mleko, aż się zrobi serek. Całość odlać na sitko wyłożone tetrą, do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać odsączony serek. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Blaty nasączyć przygotowaną mieszanką z amaretto. Masą przełożyć blaty i boki ciasta.
Tort dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation