Kuchnia

TORTY

Tort ferrero rocher
Tortownica o średnicy 21cm:
– 300 g mąki pszennej tortowej
– 180g cukru (dodałam 100g)
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 ½ łyżeczki sody
– 90 g niesłodzonego kakao w proszku
– 2 jajka
– 220 ml mleka
– 100 ml ciepłej wody
Masa:
– 300 g Nutelli (dodałam mniej)
– 500 g serka Mascarpone
– 250 g orzechów laskowych
– 100 g wafli familijnych orzechowych
Przepis
Rozgrzać piekarnik do 170 ° C. Wysmarować formę i posypać delikatnie mąką. Połączyć wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej połączyć składniki mokre, za wyjątkiem ciepłej wody. Powoli dodawać składniki mokre do suchych, cały czas mieszając, aby się dobrze połączyły. Następnie dodać ciepłą wodę i wymieszać całość. Gotowe ciasto wylać na tortownicę. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża przekroić na 3 części.
Masa: Posiekać połowę orzechów laskowych, a drugą połowę drobno zmielić. Nutellę wymieszać z serkiem mascarpone, dodać orzechy laskowe. Całość najlepiej zmiksować dokładnie mikserem i włożyć do lodówki na 30 min.
Na blat ciasta nałożyć 1/3 kremu. Następnie posypać po kremie pokruszonymi waflami. Położyć kolejny blat, masę, pokruszone wafle. Całość przykryć kolejnym blatem. Wierch tortu ozdobić pozostałą masą i pokruszonymi waflami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 1 godzinkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation