Kuchnia

Przepisy

tort orzechowy

biszkopt orzechowy:

6 białek
6 żółtek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia



staromodny krem kawowy:

400 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
50 ml świeżo zaparzonego espresso
1 łyżka kawy rozpuszczalnej


ponadto:

połówki orzechów włoskich do dekoracji




Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wysmaruj ją margaryną i wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka ubija na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka. Ubijaj aż masa będzie puszysta i pojawią się pęcherzyki. Na tym kończy się pomoc miksera. Dodawaj partiami zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie mieszaj trzepaczką. Na koniec wmieszaj proszek do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, temperaturę zmniejsz do 160 stopni, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt ma piękny złoty odcień, nie odważyłam się zaglądać i sprawdzać patyczkiem :) Gotowy biszkopt ostudź i przekrój na trzy krążki.
Teraz czas na krem. Miękkie masło utrzyj z połową cukru pudru na puch. Resztę cukru pudru ubij z żółtkami. Miskę z żółtkami umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj na parze przez kwadrans aż masa będzie gęsta i puszysta. Przestudzone żółtka dodawaj partiami do utartego masła. Wlej do masy napar i wsyp kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszaj. Gotowym kremem przełóż biszkopt, wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj za pomocą rękawa. Jeszcze tylko połówki orzechów, około godziny schładzania w lodówce i możesz się cieszyć smakiem staromodnego tortu orzechowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation