Kuchnia

Przepisy

Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika

SKŁADNIKI
ok. 500-600 g dyni
150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
1 szklanka ziaren słonecznika
1 łyżka musztardy Dijon (lub innej musztardy o ostrym smaku)
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczoną dynię połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 45-60 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie wystudź, obierz skórę i zmiksuj na purée.
Słonecznik podpraż na złotobrązowy kolor na suchej patelni i odstaw do wystudzenia. Wsyp go do kielicha blendera wraz z dynią, obranymi ząbkami czosnku i suszonymi pomidorami i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie za gęsta lub sucha dolej trochę oleju ze słoiczka po pomidorach.
Na sam koniec pastę dyniową przypraw musztardą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe smarowidło możesz dodatkowo posypać pestkami słonecznika. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Pastę dyniową możesz przechowywać do tygodnia w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation