Kuchnia

Przepisy

DYNIOTTO

Składniki:
1 ½ szkl. ryżu
1 l wywaru warzywnego
1 dynia Hokkaido
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
¼ kostki masła
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki
garstka świeżej natki pietruszki lub szałwii
maleńka szczypta szafranu opcjonalnie
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieram i kroję w dość drobną kostkę (nie zawsze obieram dynię, to zależy od grubości i twardości skóry, jeśli mam dynię Hokkaido kroję ze skórką).

Wywar można zagotować ze szczyptą szafranu, ale nie jest to konieczne.

W woku szklę cebulę, czosnek i imbir na maśle klarowanym, ale bardzo delikatnie. Dodaję ryż i mieszam parę minut.

Dodaję ½ szkl. wywaru warzywnego, dynię oraz drobno posiekaną natkę lub szałwię.

Gdy płyn się wchłonie dodaję kolejne ½ szkl. wywaru. Gdy płyn się wchłonie dodaję resztę wywaru oraz masło i cały czas mieszam.

Mieszanie jest bardzo ważne!

Dodaję przyprawy i pamiętam, aby często mieszać zawartość woka.

Kiedy wszystko się ujednolici wyłączam gaz, woka przykrywam i odstawiam na kilkanaście minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation