Kuchnia

Przepisy

Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą
Ciasto:
200 g mąki
¼ łyżeczki soli
60 g zmielonych orzechów włoskich
150 g masła
1 jajko
Nadzienie
kawałek dyni ( ok 700 - 800 g)
1 łyżka oliwy
kilka listków szałwi
2 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
150 g sera feta
2 jajka]
200 ml śmietany kwaśnej 180 %
sól, pieprz
Instructions
Przygotować ciasto - w misce rozmieszać mąkę, sól i zmielone orzechy, dodać zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto - przełożyć do folii i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie upiec dynię - najpierw pokroić ją w niedużą kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą i lekko posolić - wymieszać i posypać posiekaną szałwią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec ok 15 minut ( nie mieszać w czasie pieczenia), wyjąć.
Cebulę przekroić na połowę i następnie pokroić w cienkie prążki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas ok 30 minut aż cebula zbrązowieje, na koniec dodać cukier, wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, wyłączyć ogień.
Gdy cebula się smaży- formę do pieczenia tarty wysmarować lekko masłem i wyłożyć ciastem (ciasto jest dość delikatne i przez orzechy może być ciężko je rozwałkować w jeden duży placek więc ja wylepiłam spód rozwałkowanymi kawałkami ciasta) - wylepioną formę wstawić na 20 minut do zamrażarki. Po wyjęciu ponakłuwać ciasto widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec ciasto 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć.
NA cieście rozłożyć kawałki dyni, cebulę i fetę.
Jajka rozmieszać, dodać śmietanę, sól i pieprz -wymieszać.
Zalać masą tartę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation