Kuchnia

Przepisy

Chleb faszerowany serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym


Składniki na chleb faszerowany serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym - najlepsza klasyczna wersja chleba "imprezowego" (chleb nacinany)
1 chleb pszenny o wadze około 50 dag - najlepiej lekko czerstwy (lub wcześniej zmrożony w zamrażalniku przez 2-3 godziny)
15 dag masła
15 dag startej mozarelli
duży (ale naprawdę duży) pęczek natki pietruszki
10 ząbków czosnku
sól
Advertisement
Przygotowanie dania chleb faszerowany serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym - najlepsza klasyczna wersja chleba "imprezowego" (chleb nacinany)

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Chleb ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć jego spodu. Z chlebem świeżym będziesz możesz mieć trochę problemów, ale wolno i dokładnie da się to zrobić :) Z chlebem czerstwym będzie łatwiej. A najłatwiej będzie tak pokroić chleb, który leżał 2-3 godziny w lodówce i stał się twardy.
Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj cały czas mieszając na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić. Zdjemij z ognia, dodaj natkę, dopraw solą, wymieszaj.
Pomiędzy nacięcia chleba wlewaj masło z czosnkiem i pietruszką - zostaw 4 łyżki na później.
Teraz pomiędzy nacięcia włóż mozarellę.
Chleb owiń folią aluminiową, wierzch polej pozostałym masłem.
Zawiń dokładnie w folię, włóż do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Wyjmij chleb, rozchyl folię na górze, wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut, by skórka pięknie się przyrumieniła na wierzchu.
Podawaj od razu po upieczeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation