Kuchnia

COŚ NA ZĄB DO PRACY

Cynamonowy budyń jaglany z owocami

Składniki: (na 2-3 porcje)

4 łyżki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 gruszka
0,5 granatu
1 łyżka miodu
2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy miód, cynamon oraz 1/2 szklankę mleka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.

3. Przekładamy do miseczek, podajemy z gruszką, granatem i płatkami migdałów. Z wierzchu możemy posypać szczyptą cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation