Historia

zupy

Chłodnik litewski

Składniki
1 l kefiru
pęczek botwinki (najlepiej z 2, 3 małymi buraczkami)
1 ogórek wężowy
pęczek koperku
garść pokrojonego szczypiorku
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz
4-6 jajek

Buraczki obieram i kroję w małą kostkę, liście botwinki odkrawam, łodygi kroję na małe kawałki, wrzucam razem z buraczkami do garnka. Zalewam niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), wstawiam na palnik, kiedy buraczki i botwinka zaczną się gotować, zmniejszam ogień, dodaję sok z połowy cytryny i pół łyżeczki cukru, gotuję na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut (do miękkości). Po ugotowaniu odstawiam do przestygnięcia. Ogórek obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek siekam. Wystudzoną botwinkę z buraczkami i wodą, w której się gotowały przelewam do dużej miski, dodaję ogórek, koperek, szczypior i kefir, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Chłodnik litewski nakładam do miseczek, na wierzchu układam pokrojone na ćwiartki jajka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation