Kuchnia

Coś na ząb

Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowo-marchewkowym z papryką
Klopsiki
Składniki:

600g mięsa mielonego*
2 jajka
50g startego sera
łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Wszystkie składniki wyrobić(najlepiej dłońmi), uformować odpowiadające nam wielkością porcje i smażyć na teflonowej patelni wysmarowanej oliwą(jeśli nie liczycie kalorii, możecie je po prostu usmażyć na oleju/maśle/oliwie). Klopsiki powinny ładnie się zrumienić z każdej ze stron, ale nie muszą być one usmażone w środku.
Opieczone przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Sos
Składniki:

2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
duża cebula
300g pomidorów(świeżych lub z puszki)
2cm imbiru
pół papryczki chilli wraz z nasionami
100ml wody lub wywaru drobiowego
łyżeczka suszonej bazylii
150gg startego sera
100g koncentratu pomidorowego
2 papryki pokrojone w 5mm plactry
1/2 łyżeczki cukru
pieprz, sól

W robocie kuchennym zmiksować na pulpę marchew, cebulę, czosnek, pomidory, ostrą papryczkę i imbir.
Przelać do naczynia, dodać wywar, koncentrat oraz pokrojoną paprykę. Doprawić i gotować 20-25 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać 50g sera i rozmieszać go.
> Przygotowanym sosem zalać klopsiki, posypać pozostałem serem, zapiekać 20 minut w 200ºC.
Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.
* - użyjcie Waszego ulubionego mięsa. Ja wykorzystałem pół na pół indyka i wołowinę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation