Kuchnia

la france

Ciasto francuskie z pieczarkami - przepis na paczuszki pieczarkowe
Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
ok. 400 g pieczarek
1 cebula
ok 150 g sera żółtego
jajko
czarnuszka, mak lub sezam do posypania
2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony)



Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.
Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,

Ciasto francuskie z pieczarkami

dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto francuskie z pieczarkami

Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka ;)

Ciasto francuskie z pieczarkami

Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.

Ciasto francuskie z pieczarkami

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation