Kuchnia

Wędliny z szynkowaru

SZTUKA MIĘSA W 5 MINUT - - coś z niczego czyli przysmaki z Mysiej spiżarni - bloog.pl

Wiadomo - co domowe to najlepsze więc może koniec z kupną wędliną? Polecam ten szybki i niesamowicie pyszny sposób na dobre domowe mięsko!

Składniki:

1 kg łopatki,schabu lub szynki

2 litry wody

1/4 szklanki soli

1 cebula

5 ząbków czosnku

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżki majonezu

3 listki laurowe

5 kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

W ciągu dnia zagotowujemy marynatę z wody,przypraw, majonezu oraz czosnku i cebuli. Studzimy a wieczorem wkładamy porcję mięso i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć gotujemy mięso 5 minut po czym zdejmujemy z ognia i bez odkrywania zostawiamy w marynacie do rana. Rano powtarzamy czynność i ponownie zostawiamy mięso do ostudzenia. Gdy mięso jest dość grubą bryłą należy je przegotować trzeci raz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation