Kuchnia

Wędliny z szynkowaru

Indyk w marynacie piwno-miodowo-musztardowej. Na kanapki lub obiad.

Składniki:

filet z piersi indyka
3 łyżki oleju
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki jasnego piwa
3 płaskie łyżeczki mieszanki typu „vegeta”
szczypta pieprzu
łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
łyżka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Filet myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę – dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Filet umieszczamy w marynacie i wstawiamy na kilka godzin (najlepiej cały dzień lub noc) do lodówki. W trakcie marynowania filet kilkakrotnie obracamy. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy marynatą, w której leżało. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180OC na około godzinę (jeżeli filet waży kilogram, jeżeli mniej to około 50 minut – generalnie przyjmuje się godzinę pieczenia na kilogram mięsa). W trakcie pieczenia kilka razy polewamy powstałym sosem. Serwując indyka na obiad, po upieczeniu pozostawiamy go na kilka minut, by mięso „okrzepło” i nie wyciekły z niego soki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation