Kuchnia

Gotuj mi to

EVERYDAY FLAVOURS: DROŻDŻOWE MUFFINY Z CYNAMONEM I JABŁKAMI.
DROŻDŻOWE MUFFINY Z CYNAMONEM I JABŁKAMI
z przepisu BERENIKI
12 sztuk

CIASTO
250 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży (4g)
125 ml mleka
1 żółtko
3 1/2 łyżki cukru
30 g masła
szczypta soli

NADZIENIE
40 g masła
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
2 średnie jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
cukier do posypania wierzchu muffinek
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu muffinek

Z drożdży, letniego mleka oraz szczypty cukru przygotować zaczyn i odstawić go na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, żółtko, resztę cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, szczyptę soli oraz zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, powinno to zająć około 10-15 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozpuścić masło, dodać do niego cynamon oraz cukier. Przygotować formę do muffinek smarując każde zagłębienie masłem i wysypując je kaszą manną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko w kształt prostokąta (około 30x40 cm). Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić równomiernie masę cynamonową a na niej przygotowane jabłka. Ciasto zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 kawałków i umieścić w przygotowanej wcześniej formie. Odstawić przykryte folią spożywczą ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać na 18 stopni C. Muffiny przed wstawieniem do pieca posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ich wierzch cukrem. Piec około 25 minut.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation