Nauka i natura

grzybobranie i potrawy grzybowe

Grzybki marynowane
Składniki:
czarne łebki
1 szklanka wody
1/3 szklanki octu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
ziele angielskie
sól

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy, zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy łyżkę cytryny,
wrzucamy grzybki, solimy wodę i gotujemy 15 minut.

Po obgotowaniu grzybów odcedzamy je i przelewamy przegotowaną wodą,
wkładamy do wyparzonego słoiczka.

Wodę na zalewę zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim,
dodajemy cukier i ocet, szczyptę soli.
Zalewamy grzybki, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation