Nauka i natura

grzybobranie i potrawy grzybowe

Kurki marynowane

Marynata-zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

dodatkowo:
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liście laurowe
świeża cebula
grzyby dzisiaj kurki (ale tą zalewą i w taki sposób postępuję z borowikami a moja Mama ze wszystkimi grzybami)



Przygotowanie:

- kurki obrac, oczyścić, dokładnie wypłukać - nie za długo, bo najlepsze zostanie w wodzie, wyjąć na durszlak, wstawić garnek z osoloną wodą, wrzucić kurki i je krótko obgotować na dużym palniku - ja zazwyczaj obgotowuję je około 4-5 minut
- potem je wykładam znowu na durszlak i hartuję zimną wodą, w tym czasie szykuję zalewę
- składniki marynaty wlewamy i wsypujemy do garnka i zagotowujemy, mieszamy do zupłnego rozpuszczenia się soli i cukru, wyłączamy
- w tym czasie ugotowane grzyby, w tym wypadku kurki układamy w słoiku do połowy
- teraz dodajemy na 0,4 l słoik 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela, 2-3 pieprzu, 2 cząstki średniej wielkości cebuli
- dokładamy kurek i na wierzchu sypiemy po 2 łyżeczki gorczycy
- całość zalewamy zalewą - nie musi ostygnąć, nie ma to znaczenia
- dokładnie zakręcam słoiki i pasteryzuję około 10 minut od zagotowania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation