Nauka i natura

grzybobranie i potrawy grzybowe

Marynowane grzyby

Składniki:

- 500 g świeżych, zdrowych grzybów

- 8 cebulek dymek

- 1 litr mocnego wywaru z warzyw

- 5 ząbków czosnku

- 4 duże listki szałwii

- 2 liście laurowe

- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

- 2 łyżki listków tymianku

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- ½ łyżeczki soli jodowanej

- ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

- 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

- 600 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i wypłukać. Dobrze osuszyć. Następnie podzielić na ćwiartki lub połówki. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować wywar z warzyw. Grzyby i cebulę wrzucić do wywaru i gotować prawie do miękkości. Grzyby cebulę wyjąć z wywaru, osączyć na sitku i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Szałwię pokroić w paseczki. Połamać liście laurowe. Połączyć wszystko z przyprawami i ziołami i starannie wymieszać z oliwą. Część marynaty wlać do słoika lub plastikowego pojemnika. Grzyby układać warstwami, przekładając kawałkami cebuli. Całość zalać marynatą, tak aby całkowicie przykryła grzyby. Zamknąć szczelnie słoik (pojemnik) i wstawić do lodówki na 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation