Kuchnia

pieczywko

Co potrzebujemy: (6 sztuk)

ok 300 g mąki pszennej
20 g drożdży
120 ml wody
2 łyżki oleju
1 niepełna łyżeczka soli




1. W kilku łyżkach ciepłego (ale nie zagotowanego) mleka rozpuszczam drożdże. Można dodać 0,5 łyżeczki cukru, wtedy jeszcze lepiej rosną. Odstawiamy drożdże na kilka minut, aż zauważymy, że zaczęły "pracować". Wtedy dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odrywało się od ręki. Odstawiamy na ok 40 min, aż podrośnie.


2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm. Pity odstawiamy jeszcze na jakieś 15 minut, aby troszkę urosły.
Pieczemy w 230 stopniach przez ok 8 minut. Możemy potrzymać dłużej jeśli chcemy, aby były bardziej zrumienione.

read more: http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/02/pszenne-chlebki-pita.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation