Kuchnia

słodkości

Ciasto jabłkowe | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 jajka
250 g cukru trzcinowego + do posypania
skórka starta z 1 cytryny
200 ml oleju roślinnego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g rodzynek
35 g płatków owsianych
275 g mąki pszennej
400 g jabłek odmiany szara reneta lub antonówki lub innej do pieczenia (np. bramley)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej lub podgrzać w ciepłej wodzie. Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm - 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka umieścić w misce, dodać brązowy cukier oraz startą skórkę z cytryny i ubijać przez ok. 8 minut aż jajka będą bardzo puszyste a cukier rozpuszczony.
Stopniowo, po łyżeczce lub cienkim strumieniem wlewać olej cały czas dokładnie ubijając masę, pod koniec dodać miód.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Dodać do ubitych jajek razem z rodzynkami i płatkami owsianymi. Teraz składniki delikatnie wymieszać szpatułką na jednolitą masę bez grudek mąki. Pod koniec mieszania wsypać pokrojone w kosteczkę jabłka.
Wyłożyć do tortownicy, wierzch posypać kilkoma łyżkami brązowego cukru (równomiernie po całej powierzchni) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1 i 1/2 godziny (tortownicy 20 cm) lub ok. 1 godzinę (w większej ok. 23 - 24 cm formie). Ciasto pieczemy do suchego patyczka (ma nie być obklejony mokrym ciastem).
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przechowywać pod przykryciem, dość długo zachowuje świeżość i wilgotność.
PROPOZYCJA PODANIA

Polewa z SOLONEGO KARMELU oraz rozgrzewająca HERBATA KORZENNA.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation