Kuchnia

Parowarowe

roladki w 10 minut extra szybko - extra lekko

składniki
2 piersi z kurczaka
4 kawałki suszonego pomidora (u mnie z oliwy)
kilka kaparów (też z oliwy)
6 plasterków sera dojrzewającego (u mnie krowi camembert ligueil)
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
troszkę soli
troszkę białego pieprzu
troszkę suszonej bazylii










przygotowanie


piersi z kurczaka powinny być :mięsiste" aby można było je przekroić wzdłuż - każdą na dwa płaty. dzięki temu mamy 4 płaty do zawinięcia roladek.
na talerz sypiemy kurkumę i paprykę - mieszamy i układamy płaty z kurczaka. posypujemy troszkę solą. teraz szykujemy resztę składników - ser kroimy w plasterki, pomidory i kapary odsączamy z nadmiaru oliwy. na każdym płacie mięsa układamy po 2 plasterki sera, jeden kawałek pomidora przecięty wzdłuż i kapary (ile kto lubi). oprószamy pieprzem i bazylią i zawijamy jak roladki. teraz każdą roladkę kładziemy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy w folię jak cukierki.



na dobrze parujący garnek lub parowar (wstawiony na początku pracy) kładziemy roladki i pozostawiamy na 10 minut. tak - tylko 10 minut i gotowe! ja podałam z gryczanym makaronem, który gotował się w między czasie przez 6 minut. posypałam pietruszką i kawałkami pomidorka i kaparami ze słoiczka. ktoś powiedział, że nie może być pysznie, zdrowo i szybko? :)





roladki są przepyszne! na początek paprykowe mięso, potem delikatny, kremowy ser a na końcu słonawy pomidor i kapar a wszystko pachnie bazylią!
szybkie, zdrowe, wyjątkowo lekkie danie na każdą okazję - nawet dla gości!

smacznego siostry!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation