Kuchnia

Parowarowe

Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

Składniki:

łosoś (2-4 kawałki w zalezneści od ilości osób)
żółtko z jajka [2 szt.]
sok z cytryny (świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny)
oliwa [4 łyżki] (4-5 łyżek)
woda [2 łyżki] (woda przegotowana)
sól (szczypta)
pieprz cayenne (szczypta)
czosnek granulowany (szczypta do smaku)
koperek ( posiekany)

Przygotowanie:

Witam ponieważ udało mi się dzięki Wam :)(: tu całus dla Was za oceny wygrać PAROWAR!!!! na SMACZNYM ....

Postanowiłam podzielić się czymś smacznym i zdrowym....

Fotka przedstawia łososia i warzywa zrobione w parowarze można zrobić w wersji tradycyjnej (o tym za chwilę).

ŁOSOŚ:
Świeżego lub rozmrożonego łososia...umyc...wyjąć ości (ja kupiłam taki gotowy wyfiletowany bez ości polecam prawie zero roboty. :D )

Jeśli Parowar:
to już nic więcej nie robicie....tylko solicie i pieprzycie.
Układacie do prawaru ....
Ja dodałam też warzywa (młoda marchewka i brokuły) i ziemniaki dla męża :D za jednym zamachem...

Wstawiłam Parowar na ok 40 min.

Jak tradycyjnie na patelni:
to polcam od strony skóry opruszyć łososia mąką...
mięso przyprawić jak wyżej solą i pieprzem ....i smażyć na oliwie z oliwek tak by mięsko było jasno różowe i lekko rumiane...

w między czasie wstawić ew. warzywka ;)


SOS CYTRYNOWO- KOPERKOWY(możliwy do zrobiena w paroważe lub klasycznie):

Nad parą (z parowara lub opcjonalnie parą z garnka)
Wstawamy miskę o mniejszej srednicy UWAGA! Miska nie może dotykać wrzącej wody !

Do miski dajemy 2 żółtka + sok z cytryny + wodę i utrzepujemy nad parą trzepaczką....aż będzie piana...

Oliwe lekko podgrzewamy w rondelku lub (ja kilkanaście sekund w mikrofali) nie może być goraca ma być letnia!!!

Do ubitej "pianki" małym strumieniem dajecie oliwe...potem przyprawy (pieprz cayeen, czosnek,sól)...
Nalezy mieszać od czasu do czasu aż będzie kossystencja lejącego się ketchupu- czy sosu majonezowego....na koniec posiekany koperek.

***Rada: Jeśli sos wyjdzie za gęsty mozecie dodać nieco oliwy ;)
Jeśli za rzadki zwiekszcie gaz i czekajcie jak nie gęstnieje i nadal za rzadki dodaj jeszcze jedno żółtko ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation