Kuchnia

wędliny pasztety

KARKÓWKA Z CZOSNKIEM - SZYNKOWAR

1 kg niezbyt tłustej karkówki
Marynata peklująca:
1 l. wody
2 łyżeczki soli peklujacej
1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu
3 łyżeczki majeranku
10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu
2 pokruszone liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w możdzierzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczka majeranku
kilka ząbków czosnku

Składniki marynaty oprócz soli peklującej gotować pod przykryciem na małym ogniu
przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .
Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.
Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na
7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało.
Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w
mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był rownomiernie
rozmieszczony w mięsie posypać majerankiem , karkówkę posypać żelatyną i majerankiem.
Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane
sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka ,
ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę.
Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle
zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę
doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st.
Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić
go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation