Kuchnia

Desery

Gofry czekoladowe
Składniki na 8 sztuk:
1 1/2 mąki orkiszowej (1850)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki chilli
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka ryżowego o temperaturze pokojowej
125 gram gorzkiej czekolady (81%)
80 gram (5 łyżek) margaryny bezmlecznej

Wykonanie:
Gofrownicę włączyć do nagrzewania.

W małym garnku podgrzać na małym ogniu czekoladę z margaryną, od czasu do czasu mieszając. Podgrzewać tylko tyle, żeby składniki się rozpuściły i odstawić.

W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, chilli i solą.

Jajka ubić rózgą, dodać mleko ryżowe i ponownie ubić. Wlać do sypkich składników i wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z margaryną i dokładnie wymieszać używając rózgi.

Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 4-5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ubitą śmietaną sojową i powidłami z wiśni, oczywiście najlepiej domowymi :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation