Kuchnia

Potatosy

Kopytka

– kilogram obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
– jajko
– 200 g mąki (ok. półtorej szklanki)
– sól
– łyżka oleju

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz porządnie tłuczkiem. Lekko ostudzone wymieszaj z jajkiem i mąką. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli wyda Ci się zbyt kleiste i luźne, podsyp nieco mąką, ale niezbyt dużo, im jej więcej, tym kluski twardsze. Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy utocz z ciasta wałek o średnicy ok. 2cm i pokrój go na skośne kopytka.W szerokim garnku zagotuj wodę, dolej olej, sól, wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation