Kuchnia

Potatosy

Pieczone ziemniaki w kratkę i zielony sos tahini Nigelli Lawson

ZŁOTE ZIEMNIAKI W KRATKĘ

dowolna ilość czystych ziemniaków (w skórce)
oliwa
sól i pieprz

Ziemniaki kroję na połówki. Każdą połówkę nacinam wzdłuż i wszerz, tworząc kratkę (uwaga by nie rozciąć ziemniaka, ma być nacięty na ok 3 mm). Ziemniaki układam na blasze do pieczenia (wykładam ją papierem do pieczenia, bo potem nie muszę być tacy), smaruję każdy oliwą, używając do tego pędzelka i piekę w 220 st. C. przez 45 minut. Po upieczeniu posypuję solą. Podaję z zielonym sosem tahini.

ZIELONY SOS TAHINI

150 ml pasty sezamowej (tahini)
175 ml wody
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny (można więcej do smaku)
sól do smaku
duży pęczek świeżej kolendry (lub pietruszki, bazylii)

Składniki sosu (bez wody) miksuję w blenderze. Dodaję wodę, miksuję do uzyskania gładkiego sosu.


Uwagi:

1. Obydwa przepisy pochodzą z "Po prostu Nigella" ("Simpy Nigella"),
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation