Kuchnia

Potatosy

Zapiekanki, potrawy z ziemniakow, bufet i przekaski

Przepis na mini zapiekanki ziemniaczane

Składniki:

12 sztuk

1 kg ziemniaków, pieczone
3 łyżki śmietany
4 łyżki posiekanego koperku
2 dl sera cheddar, startego
sól i pieprz
2 jajka
1 łyżka mąki
Wykonanie:

Upiecz ziemniaki w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Ostudz i obierz ze skorki.Rozgniec widelcem w pojemnej misce.
Dodaj starty cheddar, jajka, posiekany koperek, śmietanę i mąkę. Wymieszaj wszystko razem.
Do zapiekanek uzylam mojej muffinkowej foremki, ktora miesci 12 porcji. Rozloz rownomiernie mase ziemniaczana i zapiecz w piekarniku na 170ºC ( termoobieg) przez około 15 minut.

Podawaj zapiekanki na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation