Kuchnia

Przepisy

SER DOMOWY JAK KORYCIŃSKI

Do produkcji sera potrzebne będą
duży garnek z pokrywką
termometr
łyżka cedzakowa
chusta serowarska lub gaza ( dostaniemy w aptece )
duże sitko, lub durszlak
5- 6 kropel podpuszczki klasycznej lub mikrobiotycznej ( dostaniemy na allegro )
4 litry mleka pełnotłustego prosto od krowy
pół szklanki kefiru z żywymi kulturami bakterii bez zagęszczaczy
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego + łyżeczka nasion czarnuszki
cierpliwość, produkcja sera jest czasochłonna, ale przyjemna 😉
Mleko wolno podgrzewam do temperatury 36 – 38 stopni, w wyższej temperaturze nie zadziała podpuszczka. Z letniego mleka odlewam kilka łyżek do filiżanki, dodaję podpuszczkę i mieszam.
Dokładnie wymieszany kefir i podpuszczkę wolno wlewam do mleka. Mleko dokładnie mieszam od dna, około 1 minutę. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut. W tym czasie powinien utworzyć się skrzep.
Skrzep kroję nożem w 1,5 cm. ziarno, dodaję czarnuszkę roztartą w moździerzu i zioła, całość odstawiam na kolejne 10 minut. Sito wykładam gazą i kładę je na garnku ( tam będzie wyciekała serwatka ), łyżką cedzakową ostrożnie przenoszę skrzep na gazę. Zostawiam skrzep na 0, 5 godziny, aby stężał ( ja tym razem pominęłam ten etap )
Po tym czasie mocno związuję chustę i odciskam nadmiar serwatki. Ser kładę na sitku i dociskam go talerzykiem, na którym kładę mały garnek wypełniony wodą. Ser zostawiam na całą noc do ,,sprasowania”. Rano trzymam w dłoni pięknie sprasowany ser o wadze 500 g. Tak przygotowany ser, można już zjeść na śniadanie. Kroję go na cienkie plasterki i delikatnie solę na razowej kromce, świetnie smakuje z pomidorem 🙂
Ser po sprasowaniu można dać do solanki na 4-5 godzin. W tym celu w małym garnku, rozpuszczam 4 pełne łyżki soli w chłodnej wodzie i zanurzam ser. Otrzymamy pyszny, naturalny ser własnej produkcji, w dzisiejszych czasach mało jest tak cudownych produktów. Jeżeli za pierwszym razem Wasz ser nie będzie idealny, nie zniechęcajcie się, warto eksperymentować aby wyprodukować swój własny ser idealny. Smacznego 🙂
Uwagi : nie wszystkie podpuszczki dostępne na rynku działają tak samo skutecznie. Jeżeli mleko po 50 minutach się nie zetnie, należy podgrzać je do temp. 38 stopni i ponownie dodać podpuszczkę rozpuszczoną w mleku, lub w kieliszku wody i dokładnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation