Kuchnia

kuchnia

CEBULARZE LUBELSKIE Z BAKE OFF GOSI


Składniki:

450 g mąki + do 50 g do podsypywania w trakcie wyrabiania
150 g mleka, ciepłego
150 g wody, ciepłej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Włożyć do miseczki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.



Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek z małym rantem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienie włożyć cebulkę, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem boki posmarować żółtkiem.

Cebularze wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 17- 25 minut (do zezłocenia). Gotowe!

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation