Kuchnia

Przepisy

Hummus z burakiem

Składniki:

400 g ciecierzycy z puszki

1 – 2 ząbki czosnku

1 średniej wielkości pieczony lub gotowany burak

1-2 łyżki pasy sezamowej – tahini (często pomijam)

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraka myjemy, dokładnie osuszamy, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę lub dłużej (w zależności od wielkości buraka) w temperaturze 180 st. C. Studzimy i kroimy na mniejsze części. Buraka możemy też ugotować w wodzie, bądź zużyć resztki buraka, którego piekliście np.na obiad wg. tego przepisu.

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrany czosnek, buraka oraz pastę sezamową. Dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej pasty w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub oliwy.

Hummus podajemy z pieczywem, jako smarowidło lub jako dodatek do sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation