Ogród

sloiki

1,5 kg dyni
4 łyżeczki soli
główka czosnku
3 łyżeczki chilli w proszku (dałam w płatkach)
1,5 szkl octu
8 łyżeczek oleju
3 szkl cukru
Za przygotowanie biorę się w południe Dynię myję, obieram i kroję w paski. Przekładam do dużej miski. Zasypuję solą, mieszam i odstawiam na 6h. Po tym czasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli (dyni nie odcedzam!) Mieszam i przygotowuję zalewę: do garnka wsypuję cukier, dolewam ocet i olej i zagatowuję (cukier musi się rozpuścić). Gorącą marynatą zalewam dynię i odstawiam na noc (miskę przykrywam ściereczką). Drugiego dnia rano przekładam dynię do słoików, dolewam zalewy do pełnia, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.
Zalewy z tego przepisu zawsze mi zostaje. Nie wylewam jej, tylko zlewam do słoika i dodaję np do sałatek warzywnych lub wykorzystuję do kolejnej porcji dyni. Można też zmniejszyć proporcje i np zamiast szklanki użyć filiżanki czy literatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation