Kuchnia

Przepisy

Ciasto mocca z orzechami

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek L
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa:
4 białka
130 g cukru
150 g orzechów włoskich
4 łyżki wiórków kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
500 ml kremówki 36%
500 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
100 ml mocnego naparu z kawy mielonej
50 ml wódki
Do nasączenia i kremu:
4 łyżki kawy mielonej
250 ml wrzątku
50 ml wódki
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
Wkładka orzechowa:
Orzechy grubo posiekać przełożyć do miski wsypać wiórki kokosowe, mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
Zimne białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek wsypać mieszankę orzechową i delikatnie wymieszać.
blaszkę o tym samym wymiarze co na biszkopt wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Piec w 160 stopniach około 30 minut.
Krem:
Składniki na krem powinny być zimne. Umieścić wszystkie w misie miksera i zmiksować na gęsty krem.
Kawę przygotować najlepiej w zaparzaczu i ostudzić.
Odlać 100 ml zaparzonej kawy do kremu.
Do reszty wsypać cukier wlać wódkę i wymieszać.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą z wódką. Posmarować kremem, przykryć wkładem orzechowym, posmarować kremem, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę kremu. Resztę kremu nałożyć za pomocą szprycy. Na górze ciasto lekko posypać kawą mieloną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation