Kuchnia

Przepisy

Ciasto w paski, z kawą i białym makiem


CIASTO KARMELOWE - 3 średnie jajka
70 g cukru trzcinowego muscovado
200 g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki soli
70 ml oleju roślinnego
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe łyżeczki kakao naturalnego
ew. 3-4 łyżki mleka

do formy - 1/2 łyżeczki masła
1-2 łyżki bułki tartej

KREM KAWOWY - 250 ml mleka
1 op. budyniu w proszku o smaku waniliowym, b/c ( taki na 500 ml mleka)
3 łyżki cukru trzcinowego muscovado
100 g masła
1 szczypta soli
2 łyżki Inki klasycznej

KREM MAKOWY - 250 ml mleka
50 g białego maku
20 sztuk suszonych daktyli bez pestek
100 g masła
1 szczypta soli
kilka kropli ekstraktu migdałowego
1 czubata łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

POLEWA CZEKOLADOWA - 120 g gorzkiej czekolady
120 ml śmietanki kremówki 30 %
1 mała, płaska łyżeczka żelatyny w proszku

DODATKOWO - 1 słoiczek konfitury brzoskwiniowej albo z innych owoców

ciasto karmelowe, ciasta domowe, domowe wypieki, krem kawowy, biały mak, krem makowy, dwa kremy, ciasta swiateczne, boze narodzenie

Jak zrobić ciasto karmelowe?

Jajka wybiłam do miski i utarłam z cukrem na puszystą masę. Ubijałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę przesiałam z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszankę sypkich składników dodawałam po łyżce do ubitych jajek. Dolałam olej i wymieszałam aż masa była gładka i jednolita. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać nieco mleka.

Formę o wymiarach 9x17 cm wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Nałożyłam ciasto. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam ok. 40 minut, ale radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Upieczone ciasto odstawiłam do ostudzenia, pod przykryciem. Ciasto jest niewielkie, ale po przełożeniu kremami będzie prawie dwa razy dłuższe. Nie przejmujcie się też ew. nierównościami na wierzchu czy pęknięciami. Polewa je wypełni i zamaskuje.

ciasta domowe, cukier trzcionowy, muscovado, smak karmelu, moje wypieki, domowe wypieki

Jak zrobić krem kawowy?

Do rondelka wlałam zimne mleko, wsypałam cukier, sól i budyń w proszku, wymieszałam dokładnie. Cały czas mieszając podgrzewałam aż budyń zgęstniał. Gotowałam 3-4 minuty, a następnie przełożyłam gorącą, gęstą masę do miseczki i przykryłam kawałkiem folii spożywczej tak, żeby dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie utworzy się na nim skórka. Zostawiłam do ostudzenia. Odłożyłam 1 czubatą łyżkę budyniu do kremu makowego

Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nabrało puszystości. Miksując nadal dodawałam po łyżce zimnego budyniu i miksowałam dalej aż wykorzystałam cały budyń i masa stała się gładka. Na koniec dosypałam Inkę i wymieszałam dokładnie.

kremy do ciast, krem z kawa, inka, bialy mak, krem budyniowy, ciasta swiateczne

Jak zrobić krem makowy?

Do rondelka wsypałam biały mak, daktyle i wlałam mleko. Gotowałam na małym ogniu aż wyparował cały płyn - pod koniec trzeba pilnować żeby nie przypalić masy. Ostudziłam i zmieliłam przez maszynkę z sitkiem o malutkich oczkach tzw. makowym.

Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania najpierw dodałam odłożoną wcześniej czubatą łyżkę budyniu, a następnie stopniowo dodawałam zmielony mak. Na koniec wlałam odrobinę ekstraktu migdałowego i wsypałam drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową.

ciasta domowe, ciasto z kremem, ciasta swiateczne, krem makowy, krem kawowy, polewa czekoladowa, deser na swieta, boze narodzenie

Jak zrobić polewę do ciasta?

Czekoladę posiekałam na małe kawałki, wsypałam do miski. W rondelku wymieszałam zimną śmietankę z żelatyną. Podgrzewałam na małym ogniu doprowadzając prawie do wrzenia i mieszając aż żelatyna zupełnie się rozpuściła, ale trzeba uważać żeby nie zagotować płynu. Gorącą mieszanką zalałam czekoladę i odstawiłam na 2-3 minuty. Dopiero wtedy wymieszałam na gładką, gęstą masę.

kremy do ciast, krem kawowy, krem makowy, inka, bialy mak, budyn, swiateczne smaki, zapach swiat, masa kremowa, przekladanie ciasta
Ciasto po wystudzeniu wyjęłam z formy i ostrym nożem pokroiłam na plasterki grubości 0,5-1 cm. Konfiturę, jeśli ma większe kawałki owoców, można przetrzeć przez sito lub zblendować. Pierwszy plaster ciasta posmarowałam cienko konfiturą, następnie dość grubo jednym kremem i przykryłam kolejnym plasterkiem, na który znowu nałożyłam cienką warstewkę konfitury i grubszą kremu, ale tym razem drugiego. Tak postępowałam aż do zużycia wszystkich plastrów ciasta, każdy smarując konfiturą i naprzemiennie kremami. Każdy kolejny plaster dociskałam do poprzedniego żeby dobrze się skleiły i całość ustawiałam na desce.

Złożone ciasto zabezpieczyłam folią żeby nie wyschło i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 godziny żeby je schłodzić. Zimne posmarowałam schłodzoną polewą czekoladową. Posypałam odrobiną suchego maku i posiekaną skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation