Kuchnia

Przepisy

Karczek suszony

składniki:
kawałek ładnej karkówki wieprzowej bez kości, ok. 1000-1500 g

1/3-1/2 szkl. zwykłego cukru
1/3-1/2 szkl. soli gruboziarnistej, użyłam kamiennej

2 czubate łyżeczki czosnku suszonego, zmielonego
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki majeranku suszonego







Jak zrobić karczek suszony w pończosze?

Mięso opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam dokładnie ręcznikami papierowymi. Odkroiłam jakieś odstające części żeby kawałek był foremny. Włożyłam do szklanego naczynia i obsypałam dokładnie cukrem. Natarłam nim mięso dociskając rękami żeby przylegał. Naczynie odstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjęłam karczek i opłukałam z cukru a właściwie z syropu bo cukier zdążył się rozpuścić. Umyłam też naczynie. Osuszony dokładnie kawałek ponownie włożyłam do naczynia i tak samo jak wcześniej obsypałam, ale tym razem solą. Trafił na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam go, umyłam i osuszyłam. Ułożony w czystym naczyniu natarłam wymieszanymi ziołami i zostawiłam w lodówce na kolejną dobę. Trzeba to zrobić dokładnie, tak żeby każdy cm powierzchni był pokryty przyprawami.

Po trzeciej dobie już nie było żadnego płynu w naczyniu z mięsem a samego mięsa nie trzeba myć. Takie oblepiony dokładnie przyprawami karczek włożyłam do kawałka pończochy, zawiązałam na górze i powiesiłam. Jak pisałam przy schabie u mnie takie mięso wisi w kuchni, w temp. tzw. pokojowej, zaczepione o rurę naściennego grzejnika między nim a oknem. Wisi więc sobie w miejscu ciepłym, ale przewiewnym bo to okno jest prawie zawsze otwarte.

Karczek wisiał w spokoju 10 dni i obserwowałam codziennie jak nieco twardnieje i kurczy się. Po rozkrojeniu stwierdziłam, że mógłby jeszcze kilka godzin powisieć - byłby mocniej wysuszony w samym środku. Jednak już był dostatecznie przesiąknięty przyprawami i smakował wybornie. Czas takiego suszenia zależy od grubości kawałka i rodzaju mięsa - im chudsze tym krócej może wisieć bo szybciej traci wodę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation