Kuchnia

CIASTKA

Ciasteczka wyciskane
Składniki na około 120 ciastek:

3 szklanki* mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g miękkiego masła
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
3 łyżki oleju
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać żółtka, miękkie masło, olej i cukier waniliowy i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Gdyby się zbyt mocno kleiło, podsypać mąką. W razie potrzeby lekko schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto przełożyć do maszynki. Wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez 10 – 12 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blaszce do wystudzenia.

*1 szklanka = 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation