Kuchnia

Przepisy

Super zielone pierogi ze szpinakiem faszerowane pieczarkami

ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (ok. 45 dag)
1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
20 dag szpinaku
1 jajko
1 łyżeczka soli

farsz:
50 dag pieczarek
40 dag szpinaku
20 dag żółtego sera
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wyrób ciasto na pierogi. Szpinak zmiksuj na gładko. Połącz z resztą składników i dłońmi wyrób jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce. Szpinak umyj i osusz. Pieczarki umyj i oczyść. Pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pieczarki i czosnek. Smaż, aż cały sok z pieczarek odparuje. Często mieszaj.
Dodaj szpinak i smaż ok. 5 minut. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Zestaw z ognia do ostygnięcia. Dodaj ser żółty i wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część cienko rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawaj koła, nakładaj na nie porcje farszu z pieczarek i szpinaku. Pierogi sklejaj.
Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu każdej porcji, delikatnie zamieszaj, aby pierogi nie przywarły do dna.
Podawaj na gorąco z ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation