Kuchnia

Mięsa

Pierś z indyka w marynacie miodowo musztardowej - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
1 kg piersi z indyka
3 ząbki czosnku
pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorem
3 liście laurowe

Na marynatę:

4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:


1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.
2. Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć z każdej strony marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
3. Przed włożeniem piersi do piekarnika wrzucamy do naczynia żaroodpornego obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz cebule dymki przekrojone na pół.
4. Pierś z indyka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewać kilkakrotnie wytwarzającym się sosem. Po upieczeniu całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation