Kuchnia

male co nieco

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia
Ilość porcji: ok. 10 szt.
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki
100 g płatków owsianych górskich
140 g daktyli suszonych
140 g masła orzechowego
duża szczypta soli ok. 1/4 łyżeczki (jeśli używasz masła solonego możesz pominąć)
1-3 łyżki wody (opcjonalnie, jeśli masa będzie za sucha)
CZEKOLADA:
50 g czekolady gorzkiej/deserowej
3 łyżki śmietanki
Instrukcje
Płatki owsiane i sól rozdrobnij w malakserze lub blenderze na mąkę.
Dodaj daktyle i ponownie wymieszaj.
Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj soli do smaku.
Spróbuj uformować w dłoniach kulkę a następnie ją zmiażdż na ciasteczko - jeśli nie rozpada się to możesz kontynuować formowanie ciasteczek.
Jeśli ciasteczko się rozpada, to oznacza, że Twoje masło orzechowe lub daktyle są za suche - dodaj trochę wody, wymieszaj i spróbuj ponownie.
Uformowane ciasteczka włóż do lodówki a w tym czasie przygotuj czekoladę (lub zostaw ciasteczka bez polewy).
Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w małym garnku na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie prawie rozpuszczona, zdejmij z ognia i mieszaj chwilę aż całość będzie płynna.
Zanurzaj do połowy ciasteczko, poczekaj aż ocieknie z nadmiaru czekolady i postępuj w ten sam sposób z pozostałymi ciastkami.
Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation