Kuchnia

male co nieco

Zdrowe batony a’la Lion – Smaki na talerzu. Skladmiki:
15 daktyli
3 łyżki masła orzechowego/pasty orzechowej
2-3 wafle ryżowe
150 g mlecznej czekolady
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe oraz pokruszone w dłoniach wafle ryżowe. Mieszamy łyżką do połączenia.

Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach batony (u mnie 4 duże, można zrobić więcej mniejszych). Odstawiamy do schłodzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej schłodzone batony. Odstawiamy aż czekolada zastygnie.
Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation