Kuchnia
Kulinaria
Ciasto kawowa pianka
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką lub silikonową szpatułą.
Spód tortownicy o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zamiast tortownicy można użyć formy z prostymi bokami, wtedy całą wykładamy papierem do wypieków). Do tortownicy/formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić długim ostrym nożem na 2 blaty. Spodni blat przełożyć do formy (po wcześniejszym oddzieleniu go od papieru).
Nutellę zmiksować - będzie się ją dzięki temu lepiej nakładać na biszkopt. Równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie (może się trochę kleić do łyżki, ale można sobie pomóc zwilżaniem łyżki w gorącej wodzie).
Pianka kawowa:
Połowę mleka wymieszać z cappuccino, lekko podgrzać, tak żeby kawa dobrze połączyła się z mlekiem. Mleko nie musi być gorące, wystarczy, że będzie lekko ciepłe. Podgrzane mleko dodać do reszty zimnego mleka. Wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażarki, by całość ponownie się schłodziła.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia (od czasu do czasu sprawdzając czy nie zastygła, jeśli zacznie zastygać ponownie chwilę podgrzewamy, tak, żeby się rozpuściła, ale nie zdążyła się zbytnio ocieplić).
Schłodzone kawowe mleko ubić ze Śnieżkami, aż masa mocno zgęstnieje i będzie miała konsystencję bitej śmietany. Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej i wymieszać aż dobrze się połączą. Dodać do masy kawowej i szybko zmiksować na dużych obrotach miksera, żeby nie powstały grudki. Masę równomiernie rozłożyć na warstwie Nutelli, wierzch wygładzić (masa dość szybko zastyga, wiec najlepiej wykładać ją zaraz po wymieszaniu z żelatyną). Na wierzch wyłożyć drugi biszkopt, docisnąć.
Pianka śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić i odstawić na chwilę do lodówki by lekko się schłodziła, pilnować by nie zastygła.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru, zmiksować. Dodać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę (to ważne, żeby była całkowicie płynna, bo podczas dodawania gęstszej mogą zrobić się grudki w masie). Szybko zmiksować. Wyłożyć na wierzchni biszkopt, równomiernie rozprowadzić i wygładzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oprószyć nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
MA==