Kuchnia

Kulinaria

red velvet cake...


proporcje na 3 biszkopty o średnicy ok. 21 cm (ja piekłem w 19 cm)

ciasto:
1 kostka masła (miękkiego)
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka kakao
1 szklanka śmietany (36%)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 cukier waniliowy
czerwony barwnik spożywczy*

krem:
1 kostka masła (miękkiego)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
750 g mascarpone

dekoracja:
100 g płatków migdałowych
perełki cukiernicze

* ja korzystam z barwników w proszku; nie przesadzić z ilością, nawet odrobina kolorowego proszku może zabarwić całe ciasto, jest bardzo wydajny, a kolor po upieczeniu jest intensywniejszy.

wykonanie - ciasto:
Masło utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać mąkę (po jednej łyżce), śmietanę (36%), cukier waniliowy. Nadal miksując dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.

krem:
Kostkę masła utrzeć z serkiem mascarpone. Dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.

Całkowicie wystudzone spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody) a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki tortu. Na wierzch ułożyć płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę :)

Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation