Kuchnia
Kulinaria
Domowe bułeczki mleczne
czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na 16 niedużych bułeczek:
500 g mąki pszennej luksusowej lub tortowej
20 g świeżych drożdży
375 ml mleka: 125 do zaczynu + 250 do ciasta właściwego
3 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
50 g masła extra
buleczki sniadaniowe, buleczki pszenne, na mleku, sniadanko, domowe wypieki, pieczywo, chleb, symbol, piekarnia
bulka pszenna, mleczne buleczki, bulki, sniadanie, sniadanko, domowe wypieki, piekarnia, jak z piekarni, upieczone w domu, na mleku
Jak zrobić ciasto na mleczne bułeczki?
Mąkę z solą przesiałam do miski. Pośrodku zrobiłam zagłębienie i wkruszyłam w nie świeże drożdże. Posypałam je cukrem i zalałam pół szklanki letniego mleka. Leciutko zamieszałam tylko sam środek. Miskę s przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 10-15 minut żeby drożdże rozpoczęły swoją aktywność.
Następnie wlałam resztę mleka, tylko leciutko podgrzanego i zaczęłam zagniatać ciasto. Po kilku minutach, kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam miękkie masło i wyrabiałam wszystko razem żeby dobrze rozprowadzić masło w cieście. Miskę z ciastem ponownie przykryłam i zostawiłam ciasto do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
krok po kroku, instrukcja, etapy formowania, buleczki mleczne, bulki domowe, wypieki, pieczywo, dzien chleba, world bread day, piekarnia
Jak formować bułki mleczne?
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 16 niedużych kawałków. Każdy najpierw zagniotłam w kulkę, a następnie rozpłaszczyłam w dłoniach na nieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki najpierw zagięłam 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlałam lekko po desce i wyrównałam lekko spłaszczając i formując bułki w kształcie grubych paluchów.
domowa piekarnia, buleczka, bulka, bulki pszenne, domowe wypieki, world bread day, dzien chleba, na sniadanie
Jak upiec bułeczki?
Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły. Na koniec bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch każdej bułki ukośnie, w 3 miejscach. Posmarowałam też mlekiem za pomocą pędzelka.
Blachę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Kiedy go włączałam na dno wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby parowała podczas pieczenia. Bułki piekłam 22-25 minut w temperaturze 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjęłam blachę z bułkami i przykryłam ściereczką żeby stygnąc nie obsychały.
MA==