Kuchnia

ciasta

Krem brule - Niskokaloryczne desery - przepisy na niskokaloryczne desery - ofeminin

Przepis dla 4 osób.

Składniki:

- 400 ml śmietanki 0%
- 4 żółtka
- 30 gramów cukru pudru
- pół łyżeczki skrobi kukurydzianej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
Wymieszaj śmietankę ze skrobią, cynamonem i skórką otartą z połowy cytryny. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

Ubij żółtka z 30 gramami cukru. Wlej je do ciepłej śmietany i wymieszaj.
Przelej krem do przygotowanych foremek, pozostawiając centymetrowy margines.

Włóż foremki do naczynia wypełnionego zimną wodą i wstaw wszystko do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut.
Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Przed podaniem posyp wierzch kremu cukrem. Wstaw krem pod grill w piekarniku na kilka sekund, chyba, że dysponujesz palnikiem kuchennym.

Podawaj natychmiast, lub przechowuj w lodówce.

Jeśli chcesz obniżyć wartość kaloryczną innych przepisów na krem brûlée, musisz zastąpić śmietankę jej dietetycznym odpowiednikiem. Cukier możesz zastąpić słodzikiem, choć rzecz jasna będziesz musiała zrezygnować z przypieczonej skorupki!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation