Kuchnia

ciasta i desery

Opowieści z piekarnika: Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową
Blaty makowe:

200 g maku *
6 dużych jajek
200 g cukru
2,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego

Krem ajerkoniakowy z mandarynkami:

500 ml mleka
2 żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej )
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej )
60 g cukru
pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
100 ml ajerkoniaku
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 puszka mandarynek ( waga owoców po odsączeniu 175 g )
Nasączenie:

50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki

Polewa czekoladowa:

130 g czekolady gorzkiej lub deserowej
130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
20 g masła, miękkiego

Wykonanie:

Blaty makowe:

Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. przy pomocy czystej ściereczki lub gazy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodać kaszę mannę, tartą bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ) wmieszać ją do masy makowej.

Masę przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 35 - 40 minut w temperaturze 175 °C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić.


Krem ajerkoniakowy z mandarynkami:

W naczyniu umieścić żółtka, obie mąki oraz pół szklanki mleka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę.

Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zawrze zdjąć z ognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Należy mieszać bardzo energicznie, by nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń będzie bardzo gęsty. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą, jaśniejszą masę ( przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Do kremu wlać ajerkoniak i zmiksować do połączenia.

Mandarynki dobrze odsączyć na sicie z syropu ( ja dodatkowo osuszyłam je na ręczniku papierowym ), każdą cząstkę przekroić na pół.

Gotowy krem podzielić na 3 części, z tym, że jedna część może być trochę mniejsza od pozostałych ( posłuży do posmarowania wierzchu i boków tortu ), przełożyć ją do osobnego naczynia, a do pozostałego kremu wmieszać mandarynki.


Złożenie tortu:

Wystudzone ciasto makowe przekroić wzdłuż na 3 równe blaty.

Składniki nasączenia wymieszać i podzielić na 3 równe części.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze/tacy. Nasączyć go pierwszą częścią ponczu, wyłożyć połowę kremu ajerkoniakowego z mandarynkami, wyrównać. Położyć kolejny blat, nasączyć drugą częścią ponczu, wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać.

Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu, na koniec dodać miękkie masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polewę lekko przestudzić.

Przestudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na schłodzony tort: zaczynając od środka tortu zataczać kręgi, aż do brzegów, a polewę spływającą po bokach rozsmarować szpatułką lub szerokim nożem. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy ( najlepiej tort chłodzić w lodówce przez całą noc ).

Tort można dodatkowo udekorować, wedle gustu. Ja swój tort udekorowałam gwiazdkami wyciętymi z masy marcepanowej :).


* Użyłam dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to duże ułatwienie, ponieważ taki mak wystarczy zalać wrzątkiem ( do pokrycia ), a po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody. Nie wymaga on mielenia, więc jest od razu gotowy do użycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation