Kuchnia

ciasta i desery

Bomboloni - włoskie pączki z kremem budyniowym | Poproszę Dokładkę
Składniki na około 15 pączków:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
60 g masła rozpuszczonego
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżka spirytusu lub wódki – pomoże w zapobieganiu chłonięcia tłuszczu przez pączki, w smaku alkohol nie będzie wyczuwalny, ale uwaga! to temperatura jest najważniejsza, a dodatek procentów jedynie opcjonalny
starta skórka z cytryny
ok. 1 litra tłuszczu do smażenia
Nadzienie: pół szklanki crème patissière

Wykonanie:

Rozpoczynamy od rozczynu – lekko podgrzewamy mleko z wodą, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Mieszamy i odstawiamy na parę minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże (zaczną bulgotać, pienić się).

Do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (zajmie to ok. 10-15 minut). Staramy się nie podsypywać ciasta duża ilością mąki, aby było jak najdelikatniejsze. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do 1,5.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1,5 – 2 cm. Z ciasta wykrawamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm, najlepiej szklanką. Tak przygotowane krążki układamy na podsypanej mąką blaszce bądź stolnicy i znowu przykrywamy ściereczką do napuszenia, tym razem na ok. 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy powoli tłuszcz, z naciskiem na powoli aż osiągniemy temperaturę 175 stopni (odmierzamy bądź termometrem cukierniczym bądź metodą z odrobiną ciasta). Przygotowujemy także naczynia wyścielone ręcznikami papierowymi, na które będziemy odkładać usmażone pączki.

Po napuszeniu pączków, smażymy je w rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony i usmażone odkładamy na przygotowane papierowe ręczniki.

Jak chwile ostygną, możemy nadziewać kremem oraz ozdabiać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation