Kuchnia

kulinaria

Turecka sałatka z ciecierzycą | Kwestia Smaku.
SKŁADNIKI
2 PORCJE
ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy*
1 czerwona papryka**
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka płatków chili
mała szczypta soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
1/3 młodej cebuli
1 pomidor
3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciecierzycę - odcedzić gotową ze słoika lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę.
Paprykę w całości piec w piekarniku pod grillem przez ok. 15 minut aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez ok. 20 minut aż papryka zmięknie i skórka będzie poczerniała. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę.
Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Dodać ugotowaną ciecierzycę i posiekaną zgrillowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki.
Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę i miętę. Wymieszać. Można schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation