Kuchnia

kulinaria

KOKOSANKI.

Składniki na około 30 sztuk:
200g wiórków kokosowych
50g masła
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mleko, mieszamy, dokładamy kokos i dobrze mieszamy (masa będzie gęsta). Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy łyżką. Następnie stopniowo dodajemy masę kokosową i mieszamy delikatnie łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy porcje masy i układamy na blaszce formując okrągłe ciasteczka. Kokosanki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation